İDDET MÜDDETİNİN KALDIRILMASI

//

Av. Aytaç Kındır

İddet Müddeti Nedir

Eşler arasındaki evliliğin ölüm, boşanma veya herhangi bir sebeple sona ermesi halinde kadına yönelik bir evlenme yasağı mevcuttur. Bu evlenme yasağının koyulmasının sebebi, olası bir doğum halinde çocuğun soybağında bir karışıklık meydana gelmesini önlemektir.  Bu düzenleme yalnızca kadına yönelik olup, koca için bir sonuç doğurmamaktadır.

Bu düzenlemeye göre, kadının, evliliğin sona ermesinden sonra 300 günlük bir evlenme yasağı mevcuttur. Bu süreye ise iddet müddeti süresi denmektedir.

İddet Müddeti Süresi Ne Zaman Başlar

İddet müddeti süresinin başlaması için öncelikle mevcut evliliğin sona ermesi gerekmektedir. Sürenin başlangıcı ise evliliğin sona ermesine bağlı olan sebebe göre değişkenlik göstermektedir.

Evliliğin kocanın ölümü ile sona ermesi

Evliliğin kocanın ölümü ile sona ermesi halinde iddet müddeti süresi, kocanın ölüm tarihinden itibaren başlamaktadır.

Evliliğin boşanma davası ile sona ermesi

Evliliğin boşanma davası ile sona ermesi halinde iddet müddeti süresi, boşanma kararının kesinleşme tarihi itibariyle başlayacaktır. Dolayısıyla gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi bu süreyi başlatmaz. Sürenin başlayabilmesi için gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta geçmesi, tarafların bu sürede istinafa başvurmaması ve ardından kararın kesinleşerek kanun yolunun kapanması gerekmektedir.

Evliliğin gaiplik (eşin kaybolması) nedeniyle sona ermesi

Evliliğin kocanın kaybolması sebebiyle sona ermesi halinde 300 günlük iddet süresinin pek bir önemi yoktur. Eşin ölüm tehlikesi kaybolması halinde bile gaiplik isteminde bulunabilmek için 1 yıl geçmesi gerekeceğinden, bu süre hayli hayli dolmuş olacaktır.

İddet Müddeti Kaldırılması

Boşandıktan sonra, iddet müddetini beklemeksizin, evlenmek isteyen kadın bu sürenin kaldırılmasını hâkimden talep edebilmektedir. Hâkim 2 durumda kadının istemi üzerine bu sürenin kaldırılmasına hükmedebilir.

Kadının gebe olmadığının anlaşılması

Evliliğin sonlanmasının ardından kadına 300 günlük bir evlenme yasağının getirilmesi, olası bir doğum halinde doğacak çocuğun soybağında oluşabilecek karışıklığın önlenmesidir. Dolayısıyla eğer kadının gebe olmadığı anlaşılıyorsa böyle bir karışıklık ortaya çıkmayacaktır.

Kadının gebe olmadığının anlaşılması için bu durumu belgelendiren bir sağlık raporunun varlığı gerekmektedir. Hâkim sağlık raporu verilerine bakarak kadının gebe olmadığı kanaatine varırsa iddet müddetinin kaldırılmasına karar verecektir. Kadının idrar yoluyla gebelik testini kendi yapması ispat açısından yeterli değildir. Bu yüzden bir hastaneden alınacak resmi bir sağlık raporu gerekmektedir.

Kadının eski kocası ile tekrardan evlenmesi

Kadının eski kocası ile tekrardan evlenmesi çocuk için bir soybağı karışıklığı yaratmayacağından bu durumda 300 günlük iddet süresinin beklenmesi gerekmeyecektir.

İddet Müddeti Süresi İçinde Doğumun Gerçekleşmesi

İddet müddeti süresi içerisinde kadının doğum yapması halinde, bu süre kendiliğinden sonlanacaktır. Örneğin eşinin ölümünden 2 ay sonra doğum yapan kadının 300 günlük süreyi beklemesine gerek kalmayacaktır.

İddet Müddetinin Kaldırılması İçin Gerekli Belgeler Nedir

İddet müddetinin kaldırılması için gerekli belgeler, eğer evlilik ölüm yolu ile sona erdiyse nüfus kayıtları; kadının gebe olmadığının anlaşılması halinde ise durumu belgelendiren resmi sağlık raporu ve her iki halde de sürenin kaldırılması içeren dava dilekçesidir.

Kadın önceki evliliğin sona ermesini de ispatlamak zorundadır. Bu durumda ölüm raporu, nüfus kayıtları ve kesinleşmiş boşanma kararının da mahkemeye sunulması gerekmektedir.

İddet Müddetinin Kaldırılması İçin Görevli ve Yetkili Mahkeme

Evliliği sona eren kadın iddet müddeti süresinin kaldırılması için yerleşim yerinde bulunan Aile Mahkemesi’ne başvurabilir. Kadının yerleşim yerinde Aile Mahkemesi bulunmuyorsa bu dava, Asliye Hukuk Mahkemesi’ne (Aile mahkemesi sıfatıyla) yöneltilir.

İddet Müddeti Süresinin Kaldırılması Dava Dilekçesi

…… Aile Mahkemesi’ne

DAVACI : 

VEKİLİ : Av. Aytaç KINDIR

DAVALI : Hasımsız

KONU: İddet Müddetinin Kaldırılması

AÇIKLAMALAR :

  • *********** TC kimlik numaralı, gg/aa/yyyy doğum tarihli müvekkilim A*** B***, 01.01.2020 tarihinde *********** TC kimlik numaralı, gg/aa/yyyy doğum tarihli C**** B***** ile evlenmiştir.
  • Evlilik birliğinin kurulmasından sonra …. Aile Mahkemesi’nin …. Esas ve …. Karar sayılı dosyası ile taraflar şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanmış ve karar 01.10.2024 tarihinde kesinleşmiştir.
  • Müvekkilimin gebe olmadığı resmi sağlık raporu ile tevsik edildiğinden ve yeni bir evlilik kurma fikri bulunduğundan dolayı 01.10.2024 tarihinde başlayan iddet müddeti süresinin kaldırılmasını talep etmekteyiz.

HUKUKİ NEDENLER : TMK, HMK ve sair ilgili mevzuat

DELİLLER: Resmi sağlık raporu, kesinleşmiş boşanma kararı ve nüfus kayıtları

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda izah edilmiş bulunan nedenler ve ilgili deliller neticesinde inceleme yapılarak;

Davamızın kabulüne ve 01.10.2024 tarihinde başlayan 300 günlük iddet müddetinin kaldırılmasına karar verilmesini siz değerli Mahkememiz’den

bilvekâle talep ve arz ederim.

Yorum yapın