- Boşanmada Eşten Mal Kaçırma Nasıl Olur?
Boşanmada Mal Kaçırma diğer eşi ciddi anlamda mağdur eden bir durumdur. Tasfiye davası, boşanma davasından hemen sonra görülen ve eşlerin mal paylaşımını belirleyecek olan dava türüdür. Bu dava sayesinde eşlerin birbirleri üzerinde olan alacak hakları belirlenir ve malların tasfiye aşamasına geçilir.
Özellikle çekişmeli boşanma davalarında yaşanan gerilimler sonucunda eşler mallarını paylaşmak istemediğinden “Boşanmada eşten mal kaçırma“ çözümüne başvurur.
Boşanmada eşten mal kaçırma eşlerin tasfiye davası sürecine gelmeden yaptığı ve kötü niyetli olarak mal tasarrufunda bulunduğu bir durumdur. Bu durum diğer eşin alacak haklarını sekteye uğratarak kritik sonuçlara sebebiyet verebilmektedir.
- Boşanmada Mal Kaçırma Örnekleri Nelerdir?
Boşanmada mal kaçırma temel olarak iki şekilde gerçekleşmektedir. Aşağıda her iki şekil de örnekleriyle gösterilecektir.
- Eşlerin mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde diğer eşin rızasını almaksızın yaptığı olağan dışı karşılıksız kazandırmalar
Eşlerin evlilik birliğini kurmasıyla başlayan mal rejimi boşanma davasının açılması ile sona ermektedir. Dolayısıyla boşanma davasının açılmasından önceki bir yıl içinde yapılan bağış ve hediyeler eşten mal kaçırma statüsüne girmektedir.
Mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içinde yapılan karşılıksız kazandırmalar aksi ispatlanmadıkça mal kaçırma kastıyla yapılmış sayılmaktadır. Yargıtayın görüşü de bu şekildedir. Nitekim Yargıtay önüne gelen bir olayda; eşin boşanma davasından kısa bir süre önce bankada birikmiş olan parasını çekip babasına vermesini mal kaçırma olarak değerlendirmiştir. (Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2013/23970 E. , 2015/9450 K.)
Eşlerden birinin diğerinin rızasını almadan yaptığı hayatın olağan akışına uygun bağışlar mal kaçırma sayılmamaktadır. Örneğin mezuniyet, doğum ve düğün gibi durumlar için yapılan, hayatın olağan akışına uygun ve mali durumu etkilemeyen bağış ve hediyeler mal kaçırma konusunda istisna tutulmuştur.
- Bir eşin mal rejiminin devamı boyunca diğer eşin katılma alacağını azaltmaya yönelik yaptığı devir ve tasarruflar
Eşlerin evlilik birliği içerisinde elde ettiği mallar edinilmiş maldır ve her iki eşin de edinilmiş mallardan katılma alacağı mevcuttur. Eşlerden birinin karşı tarafın katılma alacağını azaltmak için herhangi bir taşınır veya taşınmaz eşyayı bağışlaması veya satmış gibi göstermesi durumunda eşten mal kaçırma söz konusudur. Aşağıdaki örnekler Yargıtay tarafından boşanmada mal kaçırma olarak sayılmıştır.
Eşlerden birinin boşanmadan kısa süre önce aile konutunu başka birine satması | 8. Hukuk Dairesi 2015/23350E., 2018/13316 K. |
Eşlerden birinin boşanmadan üç hafta önce arabayı satıp elde ettiği tüm geliri harcaması | 8. Hukuk Dairesi 2017/10060E., 2018/9217 K. |
Eşlerden birinin boşanmadan önce traktörü, tarım ekipmanlarını ve hayvanları başkasına satmış gibi göstermesi | 8. Hukuk Dairesi 2020/4921E. , 2021/1819K. |
Eşlerden birinin maaş hesabı dışında prim yatan ayrı bir banka hesabının varlığını diğer eşten gizlemesi | 8. Hukuk Dairesi 2012/9032 E. , 2012/12145 K. |
Eşlerden birinin evlilik birliği içerisinde edinilen paranın hepsini banka hesabından çekip harcaması | 8. Hukuk Dairesi 2014/14937 E. , 2014/17712 K. |
Eşlerden birinin boşanma davası açıldıktan sonra şirket hisselerini ve bir miktar parayı yeğenlerine devretmesi | 8. Hukuk Dairesi 2016/12000 E. , 2018/20049 K. |
- Boşanmada eşten mal kaçırma nasıl engellenir?
Boşanmada mal kaçırma mağdur olan eş açısından oldukça ciddi hak kayıplarına ve tehlikeli sonuçlara sebebiyet vermektedir. Bu gibi durumlarda mağduriyet öncesi veya sonrasında alınabilecek önlemler şu şekildedir:
- Boşanma davasından önceki bir yıl içerisinde yapılan karşılıksız kazandırmalara yönelik önlem
Mal rejiminin sona ermesinden önceki bir yıl içerisinde diğer eşin rızası alınmaksızın yapılan bağış ve hediyeler herhangi bir iptal gerekmeksizin kanunen tasfiye mallarına eklenecektir. Yukarıda örneği verildiği üzere Yargıtay da bir yıl içerisinde yapılan karşılıksız kazandırmaları kasten yapılmış olarak saymaktadır. (Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2013/23970 E. , 2015/9450 K.)
- Aile konutuna yönelik önlemler
Eşlerin mal kaçırmaya yönelik yaptığı işlemlerden biri de aile konutunu birine satması ya da satmış gibi göstermesidir. Bu durum için alınabilecek en iyi önlem aile konutu şerhidir.
Aile konutu şerhi, eşlerden birinin diğerinin rızasını almadan kira sözleşmesini feshetmesini, evi satmasını ve konut üzerinde üçüncü bir kişiye hak tesis etmesini engelleyen bir önlem çeşididir. Aile konutu şerhinin konulması taşınmazın maliki olmayan eş tarafından da tapu müdürlüğünden istenebilir. Dolayısıyla aile konutu şerhinin konulması için diğer eşin rızası gerekli değildir.
Aile konutunun satışı herhangi bir yolsuz işlemle tescil edilmişse Tapu İptal ve Tescil Davası açılarak geri alınabilmektedir.
- Tasfiye davasının açılması ve ihtiyadi tedbir
Mal paylaşımından mal kaçırmak isteyen eşe karşı yapılması gereken ilk adım tasfiye davasının açılması olmaktadır. Tasfiye davasının bir an önce açılması hem eşe mal kaçırma için zaman kesintisi yaşatmakta hem de ihtiyadi tedbir kararıyla tasarruf yetkisi kısıtlanacağından herhangi bir hukuki işlem gerçekleştirememesini sağlamaktadır.
- Hileli (muvazaalı) işlemlere yönelik önlemler
Eşlerden birinin diğer eşi kandırmak amacıyla yaptığı hileli işlemlerin önüne geçebilmek için yapılacak en önemli adım ortadaki muvazaayı dava yoluyla ispat etmektedir. Hukuk birikimi isteyen bu durum için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
- Boşanmada Mal Kaçırma Nasıl İspat Edilir?
Boşanmada mal kaçırmanın gerçekleşebilmesi öncelikle bunu yapan eşin, diğer eşin katılma alacağını azaltmaya yönelik kastının bulunması gerekmektedir. Bu şartın varlığı halinde mal kaçırmanın belirlenmesi için bu kastın ispatı gerekmektedir.
Muvazaalı işlemler denilen bu tip hileli işlemlerin ispatı mal kaçırmanın önüne geçilmesini sağlamaktadır. Muvazaalı işlem somut olayın özelliğine göre farklı şekillerde ispat edilebilmektedir. Bu banka hesap hareketlerinden olabileceği gibi [Yarg. 8. Hukuk Dairesi 2014/14937 E. , 2014/17712 K.], eşlerden birinin hayatın olağan akışına uygun bulunmayan bir şekilde elinden mal çıkarmasının anlaşılması durumunda da [Yarg. 8. Hukuk Dairesi 2016/12000 E. , 2018/20049 K.] ispat edilebilmektedir.
Ancak bu gibi durumlarda herhangi bir hak kaybına uğramadan en adil sonuca ulaşılabilmesi için bir hukukçunun rehberliğinde ilerlemek en doğrusu olacaktır. Hukuki destek için bize ulaşabilirsiniz.
- Boşanmadan önce satılan mallar nasıl geri alınır?
Boşanma davasının açılmasından önceki bir yıl içerisinde yapılan olağan dışı bağış ve hediyeler kendiliğinden mal paylaşımına dahil olacaktır. Eğer ki bir yıldan önce veya farklı bir durum barındıran bir mal satışı söz konusu ise bu durumda bu malın geri alınması dava yoluyla olacaktır. Aile konutuna yönelik bir tasarruf söz konusu ise tapu iptal ve tescil davası açılarak, eğer bir taşınmaz veya taşınıra yönelik bir tasarruf varsa söz konusu muvazaanın ispatı ile mallar geri alınabilmektedir.
- Mal Kaçırma Sebebiyle Dava Ne Kadar Sürede Açılmalıdır?
Eşlerden birinin boşanmada mal kaçırması sebebiyle açılacak olan dava 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Bunun haricinde eşlerin evlilik süresi boyunca birbirlerine karşı olan alacaklarına evliliğin bitiminden itibaren zamanaşımı işlemeye başlayacaktır.
- Eşten Mal Kaçırma Cezası Nedir?
Eşten mal kaçırmanın özel olarak düzenlendiği bir suç tipi mevcut değildir. Ancak eş mal kaçırmayı gerçekleştirirken bir suç işlemiş olabilmektedir. Örneğin; mal kaçırmayı düşünen eş, sahte bir vekaletname düzenleyerek diğer eş üzerindeki malları kaçırırsa, bu durumda resmî belgede sahtecilik suçu oluşmuş olacaktır.
Yine eşlerden biri mal kaçırma için cebir, şiddet veya tehdit kullanmışsa bu durumda da suç oluşacak ve ayrıca bir ceza davası görülecektir.
İSTANBUL BOŞANMA AVUKATI İLETİŞİM BİLGİLERİ
İstanbul Boşanma Avukatı Aytaç Kındır’ın iletişim bilgileri şu şekildedir.
Telefon Numarası : 0538 843 37 77
İşyeri Adresi : Cevizli Mah. Köroğlu Cad.No:3 Kat:1 D:5 Kartal/İstanbul
Mail Adresi : av.aytackindir@gmail.com
Instagram : https://www.instagram.com/avukataytackindir/
Linkedin : https://tr.linkedin.com/in/ayta%C3%A7-k%C4%B1nd%C4%B1r-2655ba12b