İş Hukuku Soru & Cevap

İşverenlerin ve işçilerin (çalışanların) işyerlerindeki çalışan hakları konusunda devamlı araştırdıkları ve sordukları başlıca maddeleri teknik bilgilerle ve hukuki cevaplarla sizin için detaylandırdık.

Aşağıdaki soru-cevaplar dışında sormak istediklerinizi Avukata Sor sayfamızdan bizlere iletebilirsiniz veya Blog sayfamızdaki iş hukuku hakkında yazdığımız detaylı yazılara yorum yaparak cevap isteyebilirsiniz.

İş hukuku hakkında daha detaylı danışmalar için Kartal işçi avukatı Av. Aytaç Kındır’a iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz veya bu sayfadaki Whatsapp butonu ile deneyimli ekip arkadaşlarımızdan yardım isteyebilirsiniz.

İş Hukuku Hakkında Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar

25 yıl dolmadan 4500 gün sigortalılık sebebiyle işçi kıdem tazminatına hak kazanır mı?

Kıdem tazminatı, işçinin çeşitli sebeplerle işyerinden ayrılırken işveren tarafından iş kanunu gereğince vermiş olduğu bir tazminattır. Burada ikili bir ayrım yapılması gerekmektedir. Buna göre 8 Eylül 1999 tarihinden önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren işçiler kıdem tazminatına hak kazanır. 8 Eylül 1999’dan sonra ilk kez sigorta girişi olanların en az 4500 gün primi olacak ve ilk sigorta tarihinden sonra 25 yıl geçmiş olacak (bu süreyi aynı iş yerinde tamamlamak gerekmiyor). Bu durumdaki işçiler, çalıştıkları yerde 1 yılı tamamladıysa istifa etmeleri halinde kıdem tazminatına kavuşur.

İşten çıkarılma tazminatı nedir?

İş sözleşmesinin işveren tarafından sona erdirildiği hallerde işveren tarafından işçiye tazminat verilmesi söz konusu olabilir. Halk arasında işten çıkarılma tazminatı genel olarak kıdem tazminatı olarak adlandırılmaktadır. Aslında işten çıkarılma tazminatı bir çatı terimdir. Bu terimin altında birden fazla tazminat türü yer almaktadır.

Pandemi sürecinde işten çıkarılan veya çıkan işçinin hakları nelerdir?

İşçinin işten çıkarılmasının sebebinin bilinmesi gerekmektedir. Çıkarma sebebine göre alınacak tedbirler ve açılacak davalar farklılaşmaktadır. İş sözleşmesinde karşılıklı olarak kararlaştırılan maddeleri ihlal etmediyse ve 1 yıllık çalışma süresi şartını karşıladıysa kıdem tazminatı hakkı gündeme gelecektir. Kıdem tazminatı haricinde ise işçinin hakları şu şekildedir; İhbar tazminatı, iş saatleri haricinde çalıştığı sürelere karşılık gelecek ücretler (fazla çalışma ücreti), kullanmadığı yasal izinlere karşılık ücretler, ayrıca işten çıkartıldığı günün ücreti de işten çıkarılan işçinin hakları arasındadır.

İhbar Süresini beklemeden işten ayrılmak mümkün müdür?

Bir personelin işten ayrılacağını yöneticilere iletmesinin ardından başlayan ve personelin bu süre içerisinde başka bir iş bulmasına imkan sağlayan bir uygulamadır. İhbar süresi, hem işçi hem de işverenin yararına olan bir uygulama olmakla birlikte personelin kaç yıl çalıştığına göre de değişiklik gösterebilir. İhbar sürelerinin kaç gün olduğu aşağıda belirtilmiştir.
6 aydan az çalışanlar için: 2 hafta
6 ay ile 1.5 yıl çalışanlar için: 4 hafta
1.5 yıl ile 3 yıl çalışanlar için: 6 hafta
3 yıldan fazla çalışanlar için: 8 haftadır.
İşçinin bu süreleri beklemeksizin işten çıkması da mümkündür ancak bu durumda ihbar tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

İşçinin çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapıldığında hakları nelerdir?

Çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

İstifa ettikten sonra 15 gün çalışmak zorunluluğu var mıdır?

Bu konu ihbar süreleriyle alakalıdır. Kanunda işçinin kıdemine göre ihbar süreleri değişmektedir. Ayrıca işçinin sözleşmesini sona erdirme sebebine göre de ihbar süre vermesi gerekmeyebilmektedir. İşçinin haklı neden sözleşmesini fesih etmesi halinde böyle bir mecburiyet söz konusu değildir.

İstifa ederken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İşçi tarafından verilen istifa dilekçesi, iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedildiğini gösteren güçlü bir delildir. Bu sebeple istifa edilmeden evvel detaylıca düşünülmesi gerekmektedir. İstifa dilekçesi verildikten sonra tazminat haklarının istenmesi söz konusuysa bu durumda istifa dilekçesinin verilmemesini tavsiye etmekteyiz. Genel olarak işe girişte işverenlerin işçiden boş kâğıda imza alıp daha sonra alınan imzanın üstünü doldurması ve içeriğinin istifa dilekçesi olması durumunda ortaya çıkan istifa dilekçesi geçersiz sayılacaktır. İstifa dilekçesinde çelişkili ifadelerin yer alması halinde söz konusu dilekçe geçersiz sayılmaktadır. İstifa dilekçesinde şarta bağlı ifadelerin varlığı da dilekçeyi geçersiz hale getirmektedir.

İstifaya zorlanma, zorla istifa ettirilme halinde işçi ne yapmalıdır?

İşçinin işveren karşısında olan daha zayıf konumu, işverenin çeşitli amaçlarla işçiyi istifa etmeye zorlamaktadır. Bu durum daha çok işverenin işçinin yasal hakları olan başta kıdem tazminatı olmak üzere çeşitli işçilik alacaklarının ödememek istemesinden kaynaklanmaktadır. Zira bilindiği üzere istifa eden işçi yasal olarak kıdem tazminatına hak kazanmaz. İşçinin istifa ettirilmesi halinde bir an evvel iş avukatına danışarak dava açması gerekmektedir. Aksi takdirde aradan zaman geçmesi halinde işçinin dava açması durumunda dava reddedilecektir.

İş kazası raporu sebebiyle işçinin maaşının kesilmesi söz konusu olur mu?

İş kazası halinde işçinin hakları şunlardır :
Geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi,
Ölen sigortalının hak sahiplerine ödenek bağlanması,
Ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi,
Gelir bağlanan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi,
İş kazası geçirilmesi halinde işçinin çalışma ediminin yerine getiremiyor olması sebebiyle işverence maaş ödemesi yapılmaz ancak maddi manevi tazminat taleplerinde bulunabilmektedir.
İş Hukuku Sıkça Sorulan Sorular & Cevaplar

“İş Hukuku Soru & Cevap” üzerine 15 yorum

  1. iyi günler.

    yaklaşık 5 yıldır bir hastanenin çağrı merkezinde çalışıyorum.  27 mayista doğum yaptım. analık iznim eylül 13 de doluyor ama. isyerimde kreş yok. kreş yardımı adı altinda 600 lira nakit yardımı verilecek diyorlar.
    kariyer üzerinden ve likedin uzerinden işveren profiline baktigimda 2000 çalışan üzeri ve cinsiyet dagiliminda %70 kadın çalışan olarak görülüyor. ve zaten hastanenin 2,3 şubesi de olduğu için kadın çalışan sayısının  150 nin uzerinde olduğu kesin. ama kanunları biraz arastirdim. isveren ya kreş açmak yada dışardan kreş saglamak zorunluluğu olduğunu gördüm.  verdikleri 600 lira bu sorumluluktan kurtulmalarini saglar mi? çünkü kreş fiyatları çok daha yüksek.  eşimde bende çalıştığımız için,  çocugun okul cagina kadar yarı zamanlı çalışma hakkim oldugunu da söyledim.  ama isverenim bu konuya yaklasmiyor. beni haksız görüyor.  ve calismak istemiyorsan istifanı yaz diyor. peki nasıl bir yol izlemeliyim. haksız duruma düşmemek ve hakkim olan tazminatımı almak için.  bana yardımcı olabilir misiniz. çünkü 13 eylül de işbaşı yapmam gerekiyor.

    Yanıtla
  2. merhaba, bedelli askerlik yapacağım askere giderken kıdem tazminatı alıp ayrılsam dahi yine de işveren beni askerlik dönüşü işe almak zorunda mı ? teşekkürler.

    Yanıtla
  3. İŞE GİRİŞ TARİHİ: 20.05.2014 İŞTEN ÇIKIŞ TARİHİ: 14.02.2017 KIDEM TAZMINATI ŞİKAYET KONUSU:ADINI VE ADRESİNİ VERMİŞ OLDUGUM İŞ YERİNDE.İŞ VEREN TARAFINDAN ÇIKARTILDIM.KIDEM TAZMINATIM YARI ,İHBAR TAZMINATIM VE FAZLA MESAİ ÜCRETLERİM ÖDENMEDİ.KONU HAKKINDA HAKINDA ŞİKAYETÇİYİM.AYRICA ECZACI FİKRET KARAKAHRAMAN BENİ ECZANEYE ÇAĞIRIP TELEFONDAKİ WATSAAP KONUŞMALARIMZI SİLERSEN TAZMİNATININ YARISINI VERİRİM DEDİ.BENDE KABUL ETTİM VE OTURDUM YANINA BENİ İLEYLE İTEREK ELİMDEN TELEFONU ALIP KENDİSİ SİLMEYE ÇALIŞTI ANCAK TELEFONUM YERE DÜŞTÜĞÜNDE EKRANI KIRILDI.TELEFONUMU ALIP DIŞARI ÇIKARKEN SENİ YETKİLİLERE ŞİKAYET EDECEĞİM DEDİM ANCAK KİME ŞİKAYET EDERSEN ET VERMİYECEĞİM TAZMİNATINI DEDİ
    Ve sgk dökümümde eşinin eczanesine girdi çıktı olarak gösterilmiş
    Ve ben şimdi tekrardan tazminat davası açmak istiyorum bi sonuç alabilir miyim
    Yukarda belirttiğim bilgide ise defalarca CİMERE yazmıştım ama sonuç alamadım

    Yanıtla
  4. Merhaba..4 arkadas bir fabrikada ise girdik ben 14 gunluk oldum digerleri 6 falan.sgk dan iki kisi geldi hepimizin kimliklerini alip kayit yapti.isyerinede ceza uyguladilar..bizim sigortamizi daha yapmamistilar..ve ertesi gun patron beni ve diger arkadasi isten cikardi..14 gunluk parami aldim…Ama baska ne gibi hakkim var..cok zoruma gitti tesekkurle

    Yanıtla
  5. Merhabalar ben 23.02.1982 doğumluyum 1998 eylülde işe girdim fakat sigorta girişim 11.ay 2000 ve 2004 de işyerine tazminat davası açtım davada işe giriş tarihini 1998 olarak verdim ama işyeri iflas etti tazminat alamadım şimdi eyt den faydalanmak istiyorum bir avukata danıştım canlandırma davası açılacak dedi sizce bu davayı açarsak bir sonuç elde eder miyim

    Yanıtla
  6. merhabalar ben 1984 doğumluyum 2013 yılında bir işe girdim yönetim kararı ile sözleşmeli olarak ve 2020 yılında başka bir yere 4d li işçi olarak işe başladım 2020 yılında bizden işten çıkış belgesi istendi bunun üzerine iş yerimden iş çıkış belgesi istedim bana hiç bir hakıım olmadığına dair bi yazı imzalattılar imzalamak istemedim belgeyi veremiceklerini sölediler bende mecburen imzalamak zorunda kaldım buna istinaden bende bir dilekçe yazdım bu dilekçede bir üniversitede 4D li işçi olarak işe başlıcagımdan işten ayrılmak istediğimi yazdım ve bana tazminat ödemediler sizce alabilirmiyim

    Yanıtla
  7. Merhaba , bir işyerinde muhasebe/finans departmanında 6 yıldır çalışmaktayım masa başı işi olduğu için boyun fıtığı ve omurilik ağrımdan sebep meslek hastalığı raporu ile tazminatla işyerinden çıkış yapabilir miyim? Tazminat hakkım var mıdır? Konu hakkında bilgi alabilir miyim?

    Yanıtla
    • **Meslek Hastalığı Raporu ile İşten Çıkış ve Tazminat Hakkı**

      **Meslek Hastalığı Raporu**

      * Meslek hastalığı, işyerinde çalışırken yapılan iş nedeniyle oluşan veya işin niteliğinden kaynaklanan hastalıktır.
      * Meslek hastalığı raporu, işyerinde çalışan kişinin meslek hastalığına yakalandığını tespit eden resmi bir belgedir.
      * Rapor, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşları tarafından verilir.

      **İşten Çıkış**

      * Meslek hastalığı raporu ile işten çıkış yapılabilir.
      * İşveren, meslek hastalığı raporu alan çalışanı işten çıkarmak zorundadır.
      * İşten çıkış tarihi, raporun verildiği tarihtir.

      **Tazminat Hakkı**

      * Meslek hastalığı nedeniyle işten çıkan çalışanlar, aşağıdaki tazminat haklarına sahiptir:

      * **İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası (İKMH) Tazminatı:** SGK tarafından ödenen, çalışamama süresine ve hastalığın derecesine göre belirlenen bir tazminattır.
      * **İşveren Tazminatı:** İşveren tarafından ödenen, çalışılan süreye ve hastalığın derecesine göre belirlenen bir tazminattır.
      * **İhbar Tazminatı:** İşveren tarafından ödenen, işten çıkış bildirim süresine göre belirlenen bir tazminattır.

      **Başvuru Süreci**

      * Meslek hastalığı raporu alan çalışanlar, SGK’ya başvurarak İKMH tazminatı için talepte bulunmalıdır.
      * İşveren tazminatı için işverene başvurulmalıdır.
      * İhbar tazminatı, işten çıkış bildirim süresinin dolmasıyla birlikte otomatik olarak ödenir.

      **Önemli Notlar**

      * Meslek hastalığı raporu ile işten çıkış yapılabilmesi için hastalığın işyerinde çalışmaya bağlı olması gerekir.
      * Tazminat hakları, hastalığın derecesine ve çalışılan süreye göre değişebilir.
      * İşveren, meslek hastalığı raporu alan çalışanı işten çıkarmayı reddederse, çalışan İş Mahkemesi’ne başvurabilir. **Meslek Hastalığı Tazminatı Hakkı:**

      Evet, meslek hastalığı raporu ile işyerinden tazminatla çıkış yapabilirsiniz. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi, meslek hastalığı nedeniyle işten ayrılan işçilere tazminat hakkı tanımaktadır.

      **Tazminat Miktarı:**

      Tazminat miktarı, işçinin işyerinde çalıştığı süreye ve son aldığı ücrete göre hesaplanır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre, tazminat miktarı işçinin son bir yıllık brüt ücretinin 30 günlük tutarı kadardır.

      **Gerekçeli Cevap:**

      Meslek hastalığı, işyerinde çalışılan işin niteliğinden kaynaklanan ve işçinin sağlığını bozan bir hastalıktır. Boyun fıtığı ve omurilik ağrısı, masa başı işlerde sık görülen meslek hastalıklarıdır. Bu nedenle, meslek hastalığı raporu ile işyerinden tazminatla çıkış yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  8. Slm.ben eyt nedeni ile emeklilik hakkı kazandım.is veren ben istemezsem beni emekli olduğum için çıkarabilir mi?

    Yanıtla
  9. Iyi günler
    Iki yıla yakındır bir iş yerinde calismaktayim. Işe girerken iş sözleşmesine 5 yıldan önce işten ayrılmam durumunda 15000 dolar tazminat ödemem gerektigi yönünde bir madde eklendi. Şu anda işten ayrilmam durumunda bu parayı ödemem gerekir mi? Şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
  10. Selamlar, 4 senedir kurumsal bir şirkette çalışıyorum. Şirketin sözleşmesinde yol için servis yada ücret verileceğine dair bir maddesi yok ancak servis araçları mevcut. Bu araçlardan çok fazla kişi yararlanıyor. Ben konumum itibariyle yararlanma sağlayamıyorum. Kendi imkanlarımla gidip geldiğim için ve yol ücreti almadığım için iş kanunu 4.maddesinde yer alan “ayrımcılık” ilkesinden yararlanarak istifa edip dava açsam haklı olur muyum? Burada servis sözleşmede olmadığı için emin olamadım. Dönüş yaparsanız çok sevinirim. Kolaylıklar.

    Yanıtla

Yorum yapın