Reddiyat Nedir?
Reddiyat, kelime anlamı olarak geri ödeme anlamına gelir. Dava sürecinde adliye veznesine yapılan ödemeden kullanılmayan kısmın geri iade edilmesi işlemine reddiyat denir.
Hukukta Reddiyat Makbuzu Nedir?
Reddiyat fişi, adliye veznesine ödenen ücretin geri kalanının iade edilmesi için oluşturulan belgedir. Buna reddiyat banka ödeme dekontu da denebilir.
Dava sürecinde ödeme yapıldığında, dava sonuçlandığında kullanılmayan ücretlerin geri iade edilmesini sağlar.
Reddiyat Makbuzu Neden Kesilir?
Reddiyat fişi, dava masrafları için ödeme yaptıktan sonra dava sonuçlanınca ödenen ücretin bir kısmının kullanılmaması durumunda, geri ödeme yapılması için kesilir. Bu, yatırılan paranın iadesini temin eder.
Reddiyattan Gelen Parayı Kim Alır?
Reddiyat talebinden gelen para, dava başlamadan önce dosya ve dava masraflarını adliye veznesine yatan kişiye verilir. Ne zaman dava sonuçlanırsa, reddiyat parası da ödemeyi yapan tarafa iade edilir.
Reddiyat Parası Nasıl Alınır?
Reddiyat alınması için ilk olarak dava sonuçlanmalıdır. Dava sonuçlandığında, Saymanlık tarafından reddiyat parası ödemeyi yapan tarafa iade edilir. İade süreci genellikle adliyenin veznesinden gerçekleşir.
Reddiyat Makbuzu Nasıl Hazırlanır?
Reddiyat makbuzu hazırlanırken, makbuz üzerindeki boşluklara belirli bilgiler yazılır. Bunlar; hangi icra dairesi ve mahkemesi olduğunu belirten bilgiler, borçlu kişinin ve alacaklının adı soyadı, ödeme tutarı ve tarihini içerir. Bu bilgiler doldurulduktan sonra makbuz kesilir ve reddiyat süreci başlar.
Avukatım bu tutarın harç olarak kesilip devlete ödendiğini söylüyor oysaki ben UYAP sayfamda toplu olarak kesilmiş (5 senedir devam eden ve şu an temyiz safhasında bir boşanma davam var) REDDİYAT fişi görüyorum 3.000 TL nin üzerinde bu para benim geri almam gereken bir para değil mi?
İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.