BOŞANMA HUKUKU HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLAR – AV. AYTAÇ KINDIR

  1. Boşanmada tarafların mal kaçırma ihtimali olduğunda ne yapılması gerekir?

    Boşanma davası süreci içerisinde eşlerden birisinin boşanma öncesi mal kaçırma eyleminde bulunması kötü niyetli bir eylem olmasından ötürü bu hareketlere tedbirler alınabildiği gibi bu tür eylemlerde bulunan eşe yönelik bazı yaptırımlar gerçekleştirilebiliyor.
     
    Mal kaçırma eş tarafından bilinmeyebilmektedir zira boşanmak isteyen eş diğer tarafın malvarlığından haberdar dahi olmayabilir. Boşanma ve mal davasında mal kaçırmanın ispat etmesi mahkemece beklenir. Bu durumla karşılaştığınız da yapabileceğiniz en iyi şey, Boşanma konusunda uzmanlaşmış bir avukattan yardım istemek olacaktır.

  2. Boşanma dilekçesi verdikten kaç gün sonra ilk duruşma olur?

    Boşanma dilekçesi verdikten kaç gün sonra mahkeme olur denildiğinde ilk önce boşanmak isteyen tarafın ya da tarafların aile mahkemesine boşanma dava dilekçesini sunması gereklidir. Daha sonra aile mahkemesi bu dilekçeyi işleme alır ve taraflara boşanma davasının açıldığı ve diğer eşin buna bir diyeceğinin olup olmadığını bildirmesi için tebligat gönderir. Bu tebligatta dava dilekçesi yer alır. Diğer tarafın bu tebliğ metnine itiraz etmek için 2 haftalık bir süresi vardır. Eğer itiraz gelmez ise dilekçelerin tebliğinden itibaren mahkemenin yoğunluğuna göre birkaç ay gibi oldukça kısa bir süre içinde ilk mahkeme günü belirlenir ve izlenecek boşanma süreci başlatılmış olur.

  3. Çekişmeli boşanma davası kaç yıl sürer?

    Çekişmeli boşanma davası açıldığında verilen dava dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf tebliğden itibaren iki hafta içerisinde cevaplarını dilekçe ile dosyaya sunar. Bu cevap dilekçesi davayı açan eşe veya avukatına tebliğ edilir. Davacı eş, tebliğden itibaren iki hafta içerisinde cevap dilekçesine karşı varsa cevaplarını sunar. Bu cevaba cevap dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf ise son olarak ikinci cevap dilekçesinde cevaplarını, iddialarını ve delillerini sunar. Dilekçe aşamalarından sonra mahkemenin durumuna göre duruşma günü verilir. Duruşmalar aşamasının sonunda hakim kararını açıklar. Bu süreç toplam iki yıl almaktadır.

  4. Velayet değiştirilmesi davasında çocuk kaç yaşında ise velayet bakımından tercihi sorulur?

    12 yaşın üzerindeki çocukların belirli bir olgunluk seviyesine ulaştığı kabul edilir ve velayet konusunda kendilerine de danışılır. Çocuğa danışılmasını isteyen taraf bunu mahkemeye iletmesi gerekir.

  5. Boşanma davasında telefon kayıtları kaç yıl geriye dönük istenebilir?

    Boşanma davalarında geçmişe dönük telefon konuşma ve sms kayıtları istenebilmektedir. Bu kayıtlar genellikle davacı eşin davalının aldattığını düşündüğü veya aldatmayı kanıtlamak istediği durumlarda talep edilmektedir. Türkiye’de GSM operatörleri 5 yıl süreyle bu kayıtları saklamaktadır.

  6. Boşanma davasında çocuğa sorulan sorular nelerdir?

    Boşanma davasında çocuğun tanıklık edebilmesi için belli bir yaşta olması gerekmektedir. Çekişmeli boşanmalarda tanıklara ihtiyaç duyulur. Bu tanıklar da bildiklerini ve gördüklerini davada anlatmak zorundadır.Boşanma davasında sorulacak sorular konulara göre değişebilir. Ancak genel anlamda tanığın gördüğü olayları anlatması istenir. Boşanma davaları için kendini ifade edebilen ve durum ve olayların ayırdını edebilen çocuğun görüşüne başvurulabilmektedir. Takribi 8-10 yaşından büyük çocukların tanıklığına başvurulabilir.
     
    Hangi olaya şahit oldu?
    Taraflar arasında şahit olduğu olay ne zaman ve nerede gerçekleşti?
    Tanık bu olaya nasıl şahit oldu?

  7. Boşanma davasında tanıklara sorulacak sorular nelerdir?

    Tanıklara öncelikle kimlik ve adres bilgisi sorulur. Ayrıca sorulan sorular şöyledir
    Taraflar arasındaki akrabalık bağı bulunuyor mu?
    Tarafları nereden tanıyor?
    Hangi olaya şahit oldu?
    Taraflar arasında şahit olduğu olay ne zaman ve nerede gerçekleşti?
    Tanık bu olaya nasıl şahit oldu?
    Tarafların evliliklerinin devam etme olasılığı var mı?
    Tanıklık ücreti talebi var mı?

  8. Boşanma davası ikamet yeri dışında açılabilir mi?

    Türk Medeni Kanunu’na göre Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Kanundan anlaşılacağı üzere, boşanma davası;
    -eşlerden birinin yerleşim yeri adresi veya son 6 aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılacaktır. Her ne kadar kanunda boşanma davasının nerede açılması gerektiği açıkça düzenlenmişse de bu yetki kesin yetki değil seçimlik yetkidir. Dolayısıyla tarafların hiç alakası olmadığı bir yerde de dava açılabilir. Bu durumda karşı taraf yetki itirazında bulunmazsa dava açılan yerde görülür.

  9. Adli tatilde boşanma davası görülür mü?

    Adli tatil devam ederken boşanma davası görülebilmesi ancak hakim kanaatine bağlı olacağından hakimin ikna edilmesi, bir takım argümanların hakime sunulması gerekecektir. Birtakım deliller mahkemeye sunulduğu takdirde hakim onay verecektir. Örnek olarak taraflardan birinin zorunlu yurtdışı görevine çıkıyor olmasıdır.

  10. Eşlerden birisi yurtdışında işe boşanma nasıl gerçekleşir?

    Bu durum eşin Türkiye’de bulunması halinden hiçbir fark yoktur. Yalnızca tebligat süreleri farklılık göstermektedir. Eşin yurtdışında olması halinde tebligat yurtdışı adresine yapılacağından dilekçeler aşaması daha uzun sürebilmektedir. Tebligatların zorluğu haricinde farklılık yoktur.

  11. Çekişmeli boşanma davasında istinaf mahkemesi aşaması ne kadar sürer?

    Açılan boşanma davalarının istinaf edilmesi halinde dosya topyekün incelemeye alınmaktadır. İstinaf mahkemesi hem esas üzerinden hem de usulen inceleme yapıyor olması sebebiyle dosya incelemesi uzun sürebilmektedir. Mahkemenin yoğunluğu da inceleme süresini etkilemektedir. İstinaf incelemesinini süresi 6-18 ay denilebilir.

Boşanma Hukuku Sık Sorular Sorular & Cevaplar
Boşanma Hukuku Sık Sorular Sorular & Cevaplar

1 Comment

  • Özgür

    Eşim ile dün ufak her karı koca arasında olabilecek şekilde tartıştık tartışma içerisinde küfür hakaret veya fiziki bir şiddet yoktu.. ancak bu akşam işten eve geldiğimde eşim ve çocuğum evde yoktu ve eşim telefonu kapatmış. Az önce baldızımdan öğrendim ki İstanbula teyzesinin evine gitmiş yani evi terk etmiş. ( yalova da ikamet ediyorum) eşim çok iyi bir insandır fakat ailesi için pek öyle düşünmüyorum. Ailesi Diyarbakır da yaşıyor ve eğer boşanırsak çocuğumu Diyarbakıra götürecek.. eğer velayet anneye verilir ise ben çocuğumu görme olacağım oldukça düşük.. ve eşimin ailesi ne yazık ki pkk sempatizanı ve aile içerisinde pkk ile bağları var bu devlet kayıtlarında da geçerli. Bu sebepler çocuğumun vilayetini almama yardımcı olur mu acaba ?

    Reply

Soru Sorun & Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Avukatlık Mesleki Faaliyet Sigortası - Ofisimiz Avukatları Sigortalıdır

Avukatlık Mesleki Faaliyet Sigortası - Ofisimiz Avukatları Sigortalıdır

Değerli müvekkillerimizin tüm haklarını güvence altına almak maksadıyla mesleki faaliyetlerimizin tamamı teminat altındadır.

Hakkımızda

İş Hukuku Avukatı Aytaç Kındır

İstanbul İş Hukuku Avukatlığı ve Danışmanlığı hizmetleri sunan ofisimiz hukukun bütün alanında faaliyet göstermektedir. Kartal’da faaliyet gösteren Anadolu Avukatlık bürosu, şahıs veya tüzel kişiliğe haiz müvekkilleri için profesyonel danışmanlık hizmeti vermekte ve çözümler üretmektedir.

WhatsApp: 0538 793 4832
Email: info@aytackindir.av.tr